Pitva vepřového srdce



Studenti  biologicko-chemického semináře tříd 5.N a 3.V se ve středu 9. března 2016 zúčastnili pitvy vepřových srdcí, které nám zajistila firma Makovec, a.s.


Seminář trval dvě vyučovací hodiny. Pracovali jsme ve skupinkách. Nejprve jsme zhlédli instruktážní video a poté se drželi zadání laboratorní práce. Srdce jsme si prohlédli a popsali na něm jednotlivé cévy, hrot a bázi, srdeční ouška, věnčité cévy, tuk atd. Potom jsme provedli podélný řez srdcem. Vidět jsme mohli myokard pravé a levé síně a komory, cévy, které krev přivádějí či odvádějí ze srdce, cípaté chlopně a poloměsíčité chlopně.  Někteří z nás se pustili i do odstřižení cípatých a  poloměsíčitých chlopní. Nakonec jsme provedli příčný řez srdcem, a tak mohli porovnat pravou a levou komoru.

                Ze semináře jsme si odnesli spoustu poznatků, zážitků, ale i fotografií. 



29.03.2016
Jakub Klukáček, 5. N
Galerie